ПРОФІЛАКТИКА КАРІЄСУ ЗУБІВ У ДІТЕЙ

Про процедуру під назвою герметизація фісур, яка визнана ефективною профілактикою дитячого карієсу, розповідає кандидат медичних наук, лікар-стоматолог дитячий КЗОЗ «Харківська міська поліклніка №7» Ксенія Спірідонова.

«Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати», – так свого часу сказав найбільший російський клініцист М. Я. Мудров (1776-1831).

У 90 відсотках випадків карієс виникає на жувальних зубах. Цьому сприяють особливості їх рельєфу. На поверхні жувальних зубів є, так звані, фісури –  борідки, впадинки, ямки, в яких накопичується їжа, наліт і, звичайно ж, бактерії, що викликають карієс.

Всі ми бачимо зуби такими:

А насправді вони виглядають так:

Найбільший «удар» припадає на перші постійні жувальні зуби ( «шістки»), які з’являються в роті у дитини в 6-7 років. Емаль таких зубів містить малу кількість мінералів, фісури глибокі і їх велика кількість, якість чищення зубів у дітей не на високому рівні. Ось і виходить, що вже через рік після появи цих зубів ми маємо в них карієс …

Що ж робити? Потрібно провести процедуру під назвою герметизація фісур – «запечатати» боріздки і перекрити до них доступ нальоту та бактерій. Це проста, безболісна процедура, при якій проводиться очищення фісур і заповнення їх спеціальним захисним матеріалом – герметиком.

Дізнатися більше про автора публікації

герметизація фісур, лікар-стоматолог дитячий стоматополіклініки №7 Ксенія Спірідонова

До ваших послуг


ВИЩА АКРЕДИТАЦІЙНА КАТЕГОРІЯ ○ ЦІЛОДОБОВИЙ ПРИЙОМ, ВКЛЮЧАЮЧИ ВИХІДНІ ТА СВЯТКОВІ ДНІ

ОНЛАЙН-ЗАПИС НА ПРИЙОМ ТА ВИКЛИК ЛІКАРЯ ДОДОМУ  ○ СУЧАСНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

АТМОСФЕРА ДРУЖЕЛЮБНОСТІ ТА ЗАТИШКУ  ○ УВАГА  ДО КОЖНОГО ПАЦІЄНТА

КНП «Міська стоматологічна поліклініка № 7» ХМР
При використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове
2019

пр. Перемоги, 53-а, м. Харків 61174, Е-mail: [email protected]
реєстратура: доросла (057)725-07-88, дитяча (057)725-07-86, приймальня (057)725-07-95